Kunst na kankerKunst na kanker in Nuenen

eind 2019 heb ik Kunst na kanker opgezet, het gaat over beeldende expressie bij kanker, verwerkingskunst. Ik wil graag mijn ervaring en professie inzetten om anderen te helpen. In mijn Atelier organiseer ik workshops waarin beeldende expressie en veerkraacht vergroten centraal staan.

Kunst na kanker maakt het mogelijk voor mensen die geraakt zijn door kanker zich te uiten door beeldende expressie. De kracht en helende werking die hiervan uit gaat maakt dat je balans creëert tussen je draaglast en draagkracht. Je geeft kleur en vorm aan dat wat kanker met je doet, wat resulteert in een bijzondere, unieke beeldtaal.

Kunst na kanker heeft een tweeledige betekenis. Het is levenskunst als je de veerkracht toont die nodig is om verder te gaan na kanker. Het is beeldende kunst als je met het hoofd en je handen maakt wat er leeft in je hart.

Waarom is beeldende expressie rondom kanker zo belangrijk? De impact van kanker raakt tot in de kern van je fundament. De bodem wordt onder je voeten weggeslagen. Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een manier om om te kunnen gaan met de emoties die kanker teweegbrengt. Om weer balans te krijgen tussen je draagkracht en draaglast. Creatieve en beeldende expressie vanuit verwerking van kanker gaat niet alleen over het maken van kunst, het maakt wat onbesproken is bespreekbaar en het onzichtbare zichtbaar.

Initiatiefneemster Ellen Selder Berens uit Nuenen weet als geen ander hoe belangrijk en helend beeldende expressie kan zijn in het proces van ziekte, verwerking en acceptie. Zij kreeg in 2002 de diagnose ongeneeslijke kanker en belandde in eenwoud van emoties. Zij had zich voorgenomen een manier te vinden om hiermee om te kunnen gaan. Sindsdien maakt zemet haar hoofd en handen wat er leeft in haar hart en begeleidt zij mensen die vanuit hun ervaring met kanker kleur en vorm willen geven aan dat wat hun bezighoudt. De komst van immunotherapie biedt haar weer een leven met perspectief. Het is vooral belangrijk om weer vooruit te durven kijken, verder dan vandaag. Geluk en innerlijke kracht hebben Ellen gebracht tot waar ze nu staat. Realistisch positief en gelukkig bewust van alle moois dat er is. Beeldende expressie is een mooie manier om erkenning te geven aan je verliezen en gevoelens van hoop en daarnaast het gevoel hebben dat je weer de regie in eigen hand neemt. Zo kun je jezelf helen en je veerkracht vergroten.

Doelstelling Mensen die geraakt zijn door kanker stimuleren en begeleiden in hun proces van beeldende expressie en deze kunstenaars samen brengen om exposities te organiseren. De kunstwerken van elke deelnemer zal worden getoond op de site. Bij verkoop wordt een deel van de opbrengst gedoneerd aan een organisatie die zich inzet voor het welzijn van mensen met kanker. Door verbindend en inspirerend te zijn hoopt Kunst na kanker hier een steentje aan bij te dragen.

 

Wil jij vorm geven aan jouw emoties rondom kanker en hierin begeleidt worden? Of ben je al verder en wil jij je met jouw kunst verbinden, exposeren en bijdragen aan een goed doel ten bate van mensen met kanker? Dan nodig ik je van harte uit om te reageren en vrijblijvend contact met me op te nemen via www.ellenberens@gmail.com                      www.kunstnakanker.nl

Met warme groet, Ellen Selder Berens